1. L'església parroquial de la Immaculada Concepció

Al centre de la vila valldalbaidina d'Otos, tant el del casc urbà com el simbòlic devocional i social, es troba l'església parroquial dedicada a la Immaculada Concepció. L'edifici substitueix un d'anterior manat erigir sota l'advocació concepcionista, el 1574, per l'arquebisbe i patriarca sant Joan de Ribera. Una vegada enderrocat aquell temple, va ser bastit l'actual, la construcció del qual va tenir els seus inicis entre el 1721 i el 1724. La benedicció de la nova església va tenir lloc el 1742.

Pel que fa a la seua arquitectura, l'edifici és semblant a la major part dels temples valldalbaidins, una estructura que respon a l'anomenat estil jesuític, amb tres naus amb altars entre els contraforts, creuer amb cúpula i un presbiteri de capçalera recta, dotat d'un transagrari que alhora comunica la capella de la comunió i la sagristia, sales simètriques, ambdues, que flanquegen el presbiteri 1 . La façana s'articula amb l'interior de l'església amb l'avançament del cos central corresponent a la nau central, quedant així lleugerament endarrerits els laterals corresponents a les capelles pel costat de l'Evangeli i al campanar pel de l'Epístola. La portada, de gran senzillesa, mostra un llindar de pedra picada amb cornisa, entaulament i remats en ambdós extrems, amb uns meritoris pebeters amb foc. Presenta una fornícula en la seua part superior, entre els dos pebeters, que conté una moderna imatge escultòrica de la titular del temple, i que és posterior a la Guerra d'Espanya del 1936-39. Tot el conjunt és coronat amb un frontó corvat. Ara mateix es tracta de l'única porta d'accés al temple, atés que una altra entrada secundària ubicada a la capella del Crist, va ser eliminada.

Des d'una perspectiva externa, l'església s'ubica lleugerament sobreelevada respecte als edificis que l'envolten i la seua façana principal sobre el carrer del Crist forma una replaça al trobar-se retranquejada enfront de l'alineament general del carrer. Aquest fet unit al desnivell existent entre ambdues voreres, va provocar que es construira l'escalinata encara present des del nivell inferior del carrer fins la mateixa entrada al temple. La inusual amplitud que presenta el viari junt a l'elevació de la façana eclesial proporcionen una gran visibilitat al conjunt.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31