Localització

A l'ombria del Benicadell trobem el terme municipal d'Otos, el qual s'estén d'una forma estreta i allargada de forma perpendicular a la muntanya en direcció nord - sud.

La seua màxima altitud (1022 m.) es situa en l'Alt del Morral o "Collao", punt que serveix de divisòria administrativa per a un total de quatre termes municipals. Actualment, la cota més baixa s'assoleix al voltant dels 140 m. sobre el nivell del mar en una ubicació bastant llunyana del nucli de població, al bell mig de la Vall Blanca on el riu Albaida acarona el poble de Benissuera i rep les aigües tributàries del riu Missena (hui en dia territori inundable per l'embasament de Bellús).

Per tant, limita amb les jurisdiccions de Muro d'Alcoi i Gaianes (comarca del Comtat i província d'Alacant) pel sud; Beniatjar i la Pobla del Duc a l'est; Sant Pere d'Albaida i Benissuera per la vessant nord i Montaverner i Bèlgida queden a l'oest.

Pasqual Madoz el qualifica com a "lugar con ayuntamiento en la provincia de Valencia, audiencia territorial, c.g. y diócesis de Valencia (14 leguas), partido judicial de Albaida (1 ½)..."

L'extensió d'aquest terme municipal és d'11,23 km2 o, el que és el mateix, de 1124 hectàrees i 59 àrees. La seua forma estreta (no supera en cap lloc el quilòmetre) i allargassada (poc més de 10 km.) també la trobem als veïns municipis de Bèlgida i de Beniatjar, els tres pertanyents a l'antiga jurisdicció del Castell de Carbonera durant l'Edat Mitjana. Responen a una fisonomia bastant semblant, malgrat les diferències paleses tant en la seua forma com en el desenvolupament econòmic i poblacional.

Actualment tots ells estan integrats dins la comarca de la Vall d'Albaida, regida parcialment per la Mancomunitat de Municipis homònima que té la seu a Ontinyent, ciutat de la qual pertanyen judicialment des que en l'any 1960 fóra abolit el partit judicial d'Albaida. I aquesta comarca alhora pertany administrativament a la província valenciana i a la mateixa comunitat autònoma. Del Cap i Casal dista 92,1 km. i 20 fins Ontinyent.

Inusualment trobem que el terme otosí està format per dues porcions de terreny separades entre sí. Una vegada travessada la carretera CV-60 es situa l'antic límit septentrional del terme d'Otos, però transcorreguts al voltant de 50 m en direcció nord, una vegada passada la Casa Alta, on es trobava l'antic molí del Poll que es veia impulsat per la força fluvial del riu Missena, de nou trobem que s'obri el domini otosí entre els territoris belgidans i poblatans, els quals han tingut durant aquest breu tram el riu com a fita, tant física com administrativa. Aquest territori, actualment d'Otos, ocupa les jurisdiccions dels antics poblats moriscs de Torralba i de Missena. El fet que constituïsca un illot separat de l'allargassat cos principal del terme ha ocasionat que en nombroses ocasions al confeccionar mapes, o al modificar les fonts cartogràfiques ja existents per interpretar-les, s'ha adjuntat incorrectament el territori esmentat al terme de la Pobla, al de Bèlgida, a Benissuera o, fins i tot, al del Genovés.

 

Ubicacióhttps://www.google.es/maps/place/46844+Otos,+Valencia

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30